Robotica în afaceri

Robotica în afaceri: Tot ce trebuie să știe oamenii

Probabil ați auzit mult mai multe despre roboți și robotică în ultimii ani. Asta pentru că, pentru prima dată de la debutul din 1961 al lui Unimate, considerat primul robot industrial, acest domeniu transformă din nou economiile lumii. Numai că de data aceasta impactul va fi mai larg. Mult mai larg.

Astăzi, roboții se dezvoltă în birouri, spitale și școli – în mod clar medii neindustriale – precum și în depozite, centre suplinire și centre mici de producere. Din ce în ce mai mult, se află pe drumurile noastre și zboară deasupra capului.

Și asta este doar câteva sfere în care roboții câștigă rapid făcând munca mai eficientă, fiabilă și pentru mai puțini bani decât era posibil anterior.

Mulți oameni sunt foarte entuziasmați – și alții sunt îngrijorați. Ritmul uluitor al dezvoltării în industrie a generat o mulțime de întrebări.

CE ESTE UN ROBOT?

Specialiștii în robotică vor discuta despre aceasta la o bere. Nimeni nu câștigă. Aceasta pentru că orice definiție este obligată să fie rigidă sau arbitrară. Mașina dvs. de spălat este robot? Este o mașină modernă de ultimă generație, care se ocupă de mii de procese fără cunoștințele șoferului? Într-adevăr, este ceva mai asemănător cu definiția lui Justice Potter Stewart: Știi un robot când vezi unul.

Aveți nevoie de o definiție mai bună?

Un robot este o mașină programabilă care interacționează fizic cu lumea din jurul său și este capabilă să realizeze o serie complexă de acțiuni în mod autonom sau semi-autonom.

De ce a avansat domeniul atât de mult în ultimii ani?

Există patru motive:

 • scăderea prețurilor senzorilor
 • dezvoltare open-source
 • prototipuri rapide
 • convergența tehnologiilor disparate
 • senzori

Cererea de computere mobile a fost un avantaj pentru dezvoltarea de robotică, ceea ce a dus la scăderea prețurilor, avansărilor rapide și miniaturizarea tehnologiei senzorilor. Acum, fiecare smartphone poate măsura accelerația, precum și captura video uimitoare, fixează locația geografică și oferă îndrumări, interfață cu alte dispozitive și transmite prin mai multe benzi ale spectrului – funcționalitatea roboților trebuie să manevreze prin lumea noastră productiv.

Dezvoltare open source

În 2009, o lucrare prezentată la Conferința Internațională IEEE pentru Robotică și Automatizare (ICRA) a introdus în lume sistemul de operare Robotic (ROS). ROS este primul sistem standard de dezvoltare a roboticii. Există o mulțime de utilizatori open source, dar deoarece mediile de operare protejate, cum ar fi Windows, au ajuns la scară largă, opțiunile open source au fost întotdeauna o alternativă la altceva. Nu la fel cu robotica, unde open source este acum norma, ducand la o agitatie de dezvoltare asistata de multimi. Open Robotics, sub a cărui conducere ROS cade, aelaborat și un simulator de robotică numit Gazebo, care permite inginerilor să testeze roboții în realitatea virtuală fără a risca hardware-ul.

Prototipuri rapide

Deși încă așteptăm să vedem dacă imprimantele 3D vor schimba fundamental modul în care (și unde) sunt fabricate bunurile de consum, impactul producției de aditivi asupra dezvoltării robotizării a fost enorm. „Imprimarea 3D permite creatorului să treacă de la un concept de îndoire a minții la un produs solid în câteva ore (sau zile)”, potrivit Robotics Tomorrow, care urmărește industria. Imprimantele din spațiile de producție și departamentele de inginerie universitară, dintre care unele permit imprimarea multi-materialelor și a metalelor, au redus în mod semnificativ bariera de intrare pentru dezvoltarea robotică. Ai nevoie de dovada?

Convergența tehnologică

În viitorul apropiat, în care mărfurile sunt fabricate, nu vor avea nici un impact real asupra locurilor de muncă. Așa cum a adus scaderea prețurilor senzorilor, succesul enorm al computerelor mobile a stimulat progresele înregistrate în recunoașterea vocii și a obiectelor, care au aplicații clare în robotică. Senzorii 3D de joc ajută roboții să navigheze în dezordinea lumii umane nestructurate. Și companiile precum Google, Amazon și Apple au fost greu la locul de muncă, oferind platforme limitate Artificial Intelligence online și în case.

Există cu siguranță niște predicatori de vești proaste. Un studiu recent realizat de Biroul Național de Cercetare Economică a analizat impactul utilizării sporite a roboților industriali pe piețele locale ale forței de muncă din SUA în perioada 1990-2007 și a constatat că există ” efecte negative mari și puternice ale roboților asupra ocupării forței de muncă și a salariilor în zonele de navetă. ” Potrivit datelor istorice, locurile de muncă pierdute din cauza roboților nu au fost înlocuite în mod adecvat de noi oportunități aduse de roboți.

Un raport recent al Price Waterhouse Cooper sugerează că până la 38% din locurile de muncă din SUA ar putea fi pierdute din cauza automatizării până la începutul anilor ’30. „Riscurile cele mai mari apar în sectoare precum transportul și depozitarea (56%), industria prelucrătoare (46%) și comerțul cu bucatavși cu amănuntul (44%), dar mai mici în sectoare precum sănătatea și asistența socială (17%)”. Dar astfel de constatări sunt în mod necesar speculative, ceea ce explică gama dramatică de previziuni aparent credibile cu privire la viitorul ocupării forței de muncă odată ce mașinile pot face multe lucruri făcute în prezent de oameni.

De cealaltă parte a dezbaterii, există un argument credibil potrivit căruia automatizarea a dus la pierderi regionale a locurilor de muncă. Unul dintre susținătorii acestui punct de vedere este asociația comercială A3, care a lansat un studiu ce a constatat că, pe parcursul perioadelor fără recesiune care datează din 1996, au crescut atât volumul general de ocupare a forței de muncă, cât și extinderea roboticii. „Pentru noi,” mi-a spus Jeff Burnstein, președintele A3, „asta înseamnă că roboții nu ucid locuri de muncă”. Cu câțiva ani în urmă, Federația Internațională de Robotică a emis un studiu care a analizat utilizarea roboticii în China, Japonia, Brazilia și India. Pe măsură ce utilizarea robotului a accelerat în aceste țări, șomajul a scăzut.

CE DEZVOLTARE A ROBOTICII DUCE LA TRANSFORMAREA LUMII?

Există o mulțime de categorii, dar ar trebui să știți despre următoarele:

 • roboți colaborativi
 • telefoane
 • depozitare și automatizare logistică
 • asistența medicală robotizată
 • auto-conducere vehicule
 • Colaboratori roboți

O nouă generație de roboți colaboratori a apărut în ultimii ani. Spre deosebire de roboții industriei grele ai secolului XX, acești roboți colaboratori, dintre care majoritatea au brațe articulate sau multiple, sunt flexibili și ușor de reprogramat în mișcare.

Automatizarea este în creștere în industrii, cum ar fi producția de automobile și electronice și de a face rapid inroads pentru a îndeplini depozitele. Pe măsură ce prețurile pentru platformele versatile de sarcină scad, producătorii de dimensiuni mici și mijlocii încep să utilizeze roboți. Chiar și așa, un viitor plauzibil care vede roboți care înlocuiesc lucrătorii industriali în întregime este departe de orizont și, între timp, cu economia favorizând o abordare hibridă, siguranța este de primă preocupare.

Piața pentru roboți colaborativi ar putea ajunge la 3,3 miliarde de dolari până în 2022.

Telecomenzi roboți

Depozit și logistică

Dintre toate categoriile de roboți, automatizarea depozitului și a logisticii are cel mai important impact asupra comerțului mondial acum. De ce? Un răspuns este Amazon. În 2012, Amazon a cumpărat Kiva Systems, care realizează sisteme de automatizare pentru depozite, pentru 775 milioane de dolari. Amazon poate oferi implinirea in aceeasi zi a sistemelor de automatizare la centrele sale de suplinire.

Sănătate

Domeniul în creștere al chirurgiei robotice este dominat de chirurgia intuitivă, ceea ce face sistemul chirurgical da Vinci. Sute de mii de intervenții chirurgicale sunt efectuate acum cu sisteme da Vinci în fiecare an – practic fiecare pacient de prostată cu o opțiune optează pentru acesta – iar chirurgia robotică a depășit rapid pragul crucial de adopție. Intuitiv Surgical are acum un plafon de 18,2 miliarde de dolari. Roboții chirurgicali vor juca un rol mult mai mare în domeniul asistenței medicale în anii următori. Auris Surgical, fondată de co-fondatorul intuitiv Fred Moll, a câștigat o finanțare de jumătate de miliard, deși compania nu are încă un produs pe piață.

Dar chirurgia nu este singura modalitate în care roboții intră în sistemul de sănătate. Asistenții personali roboți, cum ar fi modelele dezvoltate de Aldebaran, pot apărea în curând în centrele de vârf, în special în țările cu o populație rapidă îmbătrânită, cum ar fi Japonia.

Toyota a dezvăluit cu un an în urmă Institutul de Cercetare Toyota de 1 miliard de dolari, care dezvoltă în prezent roboți care pot funcționa în medii nestructurate și semi-structurate, cum ar fi spitalele și alte spații de îngrijire. Și roboți cum ar fi TUG Aethon sunt deja în mișcare provizii pe coridoare linoleum în timp ce soluțiile de teleprezenta robotica sunt de ajutor în predarea și de a ajuta conecta pacienții din zone îndepărtate cu specialiști din întreaga lume. Robotica asistată este mai puțin invazivă, mai precisă și poate deschide noi orizonturi pentru tratamentele chirurgicale. Auris, de exemplu, explorează unelte chirurgicale neinvazive pentru cancerele pulmonare și gât. În general, roboții pot reduce costurile asistenței medicale prin automatizarea sarcinilor operaționale, reducând potențial greselile. Piața medicală de robotică ar putea fi în valoare de 12,8 miliarde de dolari până în 2021.

Autovehicule care conduc autovehicule

Autovehiculele care conduc autovehicule sunt tehnologia cea mai de clasă în robotică de astăzi. Dar mașinile pe care le vedeți Google și testarea Uber pe drumurile din California sunt doar o singură aplicație pentru tehnologia de auto-conducere. Până în prezent, vehiculele mici auto-ghidate au avut un impact mult mai mare asupra comerțului, deoarece navighează abil în mediile structurate și semi-structurate ale fabricilor și depozitelor, spații care oferă o mai mică aleatorie decât drumul deschis. Roboții auto-ghidați echipați cu lidar, aparate foto și o serie de alte senzori pot naviga rapid și rapid în docuri de încărcare și podele din fabrică, evitând în același timp ciocniri cu lucrătorii. Piața globală a acestor vehicule va ajunge la 2,8 miliarde de dolari până în 2022.

Siguranța este cel mai mare avantaj. Împreună cu unii jucători de tehnologie uriașă, aproape fiecare producător major de mașini urmărește o tehnologie de auto-conducere. Mai avem încă zece ani sau mai mult de la autoturisme și camioane viabile, complet autonome, și acest lucru nu implică factori potențiali de reglementare. Chiar și atunci când tehnologia sosește, va dura ceva timp ca flota actuală să se întoarcă. Dar nu face nici o greseala, un viitor asteapta in care majoritatea masinilor de pe drum se conduc de cele mai multe ori. Când se întâmplă acest lucru, accidentele rutiere ar trebui să scadă și traficul se va îmbunătăți. Piața pentru autovehicule și vehicule semi-autonome ar putea fi de 77 miliarde de dolari până în 2035.